Beschrijving
Verrassende zure melkproducten. De zoete ervaring van zelf zure melkproducten maken.
Leer het geheim van ouderwetse boerenkarnemelk maken. Proef daarna de volle en romige smaak van vroeger van je zelfgemaakte zuivel. Ervaar de passie van het zuivel-ambacht en ga ook aan de slag met het maken van andere zure melkproducten, zoals: yoghurt, kwark, zure room of roomboter. Deze gezonde producten kunnen een gezonde basis vormen voor een extra inkomstenbron op het melkveebedrijf.
Voor wie?
De training is bedoeld voor beginnende zuivelaars, geïnteresseerden in boerenzuivel en melkveehouders die op zoek zijn naar een interessante en lucratieve tweede tak op hun bedrijf.
Inhoud
Inhoud
De training bestaat uit 3 dagen, waarin je verschillende (zure) zuivelproducten gaat maken. Denk hierbij aan verschillende soorten yoghurt, kwark, zure room, roomboter, karnemelk of kefir. Aan het einde van de training neem je de producten mee naar huis. Om na te genieten van de ‘zoete vrucht’ van het ouderwetse zure zuivelambacht. Eigen inbreng is welkom en er is ruimte voor persoonlijke interesse. Er zijn veel verschillende zure melkproducten. We moeten daarom een keuze maken. Voorafgaande aan de cursus proberen we via een intake zoveel mogelijk aan de wensen van de deelnemers aan de cursus te voldoen.
Dit ga je doen
Dag 1: Introductie en voorbereiding
- Kennismaking en inleiding op de training
- Melkkwaliteit en voorbehandeling van de melk
- Voorbereiding van de melk voor kwark
- Theorie over de eigenschappen van verschillende zuursels en het maken van kwark
- Room en melk inzetten voor verzuring
- Aanzuren van de melk en room als voorbereiding op dag 2.
Dag 2: Produceren en voorbereiden
- Produceren en afwerken van kwark
- Voorbereiding melk voor verschillende soorten stand- en roeryoghurt
- Het inzetten van yoghurt en kefir.
Dag 3: afwerking en beoordeling
- Yoghurt en kefir beoordelen en verpakken
- Boter en karnemelk bereiden, inclusief de theorie
- Afronding en evaluatie.
Dit leer je
Na de training:
- Kun je zelfstandig verschillende zure melkproducten produceren
- Weet je hoe je hygiënische kwaliteit kunt garanderen
Dit zeggen andere deelnemers over de training ‘verrassende zure melkproducten’
- “Een hele leerzame training met veel persoonlijke aandacht.”
- “Een hoop kennis opgedaan voor het verbeteren van mijn zuivelbedrijf.”
- “Interessante training, veel geleerd en erg geïnspireerd.”